Benvinguts a la Renaixença!!

Us convidem a tots a que entreu a aquest blog i conéixer un poc de què tracta la Renaixença i quines són les obres més importants d'Àngel Guimerà.

Sugerència de visita:

Com que a un blog s'actualitza prou, les entrades més noves apareixen al principi del tot per a facilitar la lectura a vells visitants, però si ets nou i vols llegir les entrades amb un ordre coherent, és millor que seguixes l'índex que et facilitem a l'esquerra del blog.

Esperem que us agrade!!

jueves, 6 de marzo de 2008

Fragment i comentari d'una obra d'Àngel Guimerà

La Santa Espina

Quina és la millor manera de saber com va nàixer una obra? Coenixent les arrels, els comentaris del seu autor... Per açò ací els deixem una carta que va enviar Àngel a un amic seu.

Carta de Guimerà a Amadeu Vives
(Dietari d'Àngel Guimerà)

"Barcelona, 27 de novembre de 1905.

Benvolgut amic:

Esteu ocupat? Podeu o voleu desocupar-vos? En Graner m’ha demanat una obra; y li vaig escriure tot seguit pera posar la en acabada la Quaresma. L’obra serà una rondalla en tres actes i sis quadros, bruixes, cavallers, encantaments, etc. No tindrà caràcter còmic. En cas que poguéssiu y volguéssiu ser-hi, jo us enviaria tot seguit el pla detallat, per quadros a on hi veure’ls llocs musicals, que hi són ben marcats, y després, casi diàriament, vos aniria enviant fragments de l’obra. Hi ha l’arribada deis traginers ab los matxos ab picarols, portant la verema; lo ball dels trepitjadors sobre’l cup, una serenata á la pubilla, ball de bruixas y bruixots. Embarcament d’aquestos, jocs darmes entre guerrers, encantament, marxa tionfal, ball de las dones d’un sultà de moreria, esposallas ab tota la cor, etc., etc., y altres motius que vós trobareu per l’obra.

En Graner es proposa l’obra ab gran luxo. Qué m’hi dieu?

Convé molt que al rebre aquesta carta me contesteu, perqué en cas de qué pogueu dedicar-vos á l’assumpte no hi (ha)moment per perdre. Jo no n’he parlat absolutament á cap músic, ni en Graner tampoc, fins saber la resposta vostra.

Sobre tot escriviu-me avuy mateix. Petritxol, 4, principal, y tant de bó puguem fer aquesta obra junts. En cas què pugueu fer-ho, vos envairá más detalls, o sia’l plan total detallat.

Vostre com sempre, amich y admirador,

Ángel Guimerá"

Ací li mostrem la lletra de la sardana "La Santa Espina" (1907, Barcelona)

Som i serem gent catalana

tant si es vol com si no es vol,

que no hi ha terra més ufana

sota la capa del sol.


Déu va passar-hi en primavera,

i tot cantava al seu pas.

Canta la terra encara entera,

i canta que cantaràs.


Canta l'ocell, lo riu, la planta,

canten la lluna i el sol.

Tot treballant la dona canta,

i canta al peu del bressol.


I canta a dintre de la terra

el passat jamai passat,

i jorns i nits, de serra en serra,

com tot canta al Montserrat.


Som i serem gent catalana

tant si es vol com si no es vol,

que no hi ha terra més ufana

sota la capa del sol."La Santa Espina" és una de les obres més importants d'Àngel Guimerà perquè va constituir un himne per als catalans. Durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco va ser prohibida. Segons paraules textuals, perquè "no deixa lloc a dubtes, que determinats elements han convertit la sardana "La Santa Espina" en himne representatiu d'odioses idees i criminals aspiracions".

I és que no és d'estranyar que la prohibiren, ja que declara clarament unes idees totalment contràries a la mentalitat franquista o de Primo de Rivera. Simplement és una sardana que canta a la llibertat, però per desgràcia açò no convé a cap dictadura, ja que dóna idees i no volen arriscar res.

No hay comentarios: